Pochodzenie

Przynależność systematyczna

Występowanie w Polsce

Aktywność roczna

Swoją aktywność roczną zaczynają od zakończenia snu zimowego (okres hibernacji trwa około 6 miesięcy od października do marca), po którym przystępują do godów. Następnie samice odbywają wędrówki po lądzie w celu wygrzebania w ciepłym piasku komory lęgowej, do której składają  jaja w zależności od warunków pogodowych najczęściej na przełomie maja i czerwca.  Jaja inkubują się około 100 dni i podczas ciepłych lat małe żółwiki wykluwają się jesienią.

Po wykluciu młode wędrują do zbiorników wodnych.  Wiele spośród nich nie dożywa wieku dorosłego z powodu licznych naturalnych wrogów i czynników ograniczających warunki ich bytowania, dlatego też potrzebują wsparcia i aktywnej ochrony ze strony ludzi.
Drukuj