dublet

DSC01428Dorosłe dubelty z Doliny Górnej Narwi (DGN) są już zapewne w Afryce (z prowadzonych przez nas badań telemetrycznych wynika, że średnia data rozpoczęcia wędrówki jesiennej przypadała na 18 sierpnia). Młode ptaki odlatują nieco później, więc wciąż jest jeszcze szansa na ich spotkanie w terenie. Dla nas przyszedł czas na podsumowanie wyników monitoringu tokowisk dubelta z 2016 roku. W sezonie tym w DGN stwierdzonych zostało 7 różnych tokowisk, które w sumie gromadziły od 40 do 61 samców.

Wynik ten jest dla nas szczególnie zadowalający, gdyż po ekstremalnej suszy w roku ubiegłym, spodziewaliśmy się raczej spadkowego trendu populacji. Tymczasem wyniki inwentaryzacji wskazują na wzrost średniej liczebności dubelta w stosunku do roku 2015 o ok. 14%. Potrójnie radosną dla nas wiadomością było odnalezienie w tym roku dwóch nowych tokowisk, z których jedno, nie dość, że powstało na odtwarzanych w ramach Projektu łąkach, to w dodatku stanowiło trzecie co do wielkości tokowisko w DGN grupujące 8-10 samców. Miejmy nadzieję, że dzięki odtworzeniu ponad 260 ha łąk oraz wypracowanym sposobom użytkowania siedlisk dubelta, w najbliższych latach będziemy mieli szansę zauważyć wzrost liczebności tego zagrożonego wyginięciem gatunku.

liczebno_dubelta

Michał Korniluk

Sekretariat PTOP

ul. Ciepła 17 15-471 Białystok tel./fax.: 85 664 22 55, 85 6754862 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Biuro Regionalne w Olsztynie

ul. Murzynowskiego 18, 10-684 Olsztyn, tel./fax.: 89 533 68 66 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo rolne PTOP

Żywkowo 7 11-220 Górowo Iławeckie tel./fax.: 89 761 82 07 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.